Treinen over nieuwe tunnels alsof er niets is gebeurd

Treinen over nieuwe tunnels alsof er niets is gebeurd

Op maandagochtend om kwart over vijf was het zover. Nadat de tunnelmoot bij het station was geplaatst, reed de eerste trein weer. “En dat was precies volgens de planning. Het was spectaculair en af en toe even spannend afgelopen weekend. Maar we hebben het gehaald”, aldus een uiterst tevreden wethouder Pieter Teeninga.

Vanaf woensdagochtend 29 juli tot maandagochtend reden er geen treinen langs Harderwijk. Bij de Weisteeg werden tunneldelen geplaatst. En naast het stationsgebouw werd een tunnelmoot ingeschoven.

Grote belangstelling

Aan belangstelling geen gebrek. Zowel bij de Weisteeg als in het Jan van Nassaupark konden belangstellenden de gebeurtenissen volgen. De tunneldelen bij de Weisteeg waren vrij vlot geplaatst. Daarna moest de 6.800 ton wegende tunnelmoot bij het station worden verplaatst. Aanvankelijk ging dat met veel weerstand gepaard. Ondanks een flinke vertraging van bijna een dag bleven de kijkers enthousiast en onder de indruk. Maar uiteindelijk is met veel gejuich en applaus de tunnelmoot op tijd op zijn plek gekomen. “Ik ben blij met zoveel belangstelling. Je ziet dan dat mensen zich betrokken voelen bij het gebeuren. We hebben in gezamenlijkheid direct kijkplekken gerealiseerd. Wij wisten via het wekelijkse inloopuur dat er veel belangstelling was”, aldus de wethouder.

Flinke klus

De belangstelling voor de verplaatsing van de tunnelmoot bij het station was niet zonder reden. Met van een snelheid van drie meter per uur werd het gevaarte in beweging gebracht. “Een unieke gebeurtenis en een grote prestatie van opdrachtgever ProRail en aannemerscombinatie Reef/Strukton”, volgens de wethouder. Ook voor het op tijd rijklaar maken van het spoor moest flink worden doorgewerkt. Toen het spoor maandagochtend voor gebruik werd vrijgegeven reed volgens planning de eerste trein weer op het spoor. “Alsof er niets was gebeurd”, zegt een opgeluchte wethouder Pieter Teeninga.

Verdere voortgang

Volgens planning is de fietstunnel bij de Weisteeg open voordat de scholen weer beginnen. De onderdoorgang bij het station en de oplevering van het nieuwe gebouw vind pas eind volgend jaar plaats. “Maar wat wil je met een dergelijk project. Als het de komende tijd net zo gaat als in het afgelopen weekend, dan maak ik mij geen zorgen”, besluit de wethouder.

 

Bron: Harderwijk.nl

Leave a reply

Your email address will not be published.